No se trata de avance de la ciencia. En primer lugar esta el derecho de los consumidores de saber que se les ofrece. El que se indique el contenido de un producto no tiene porque detener el referido avance. ¿Con que derecho se trata de ocultar el contenido de un producto? O es que como menciona ese producto no es recomendable.
Lo demas es simplemente la imposición de unos interesados de sus intereses en nombre de la ciencia. Lo que temen es qie se reduscan sus ingresos. Lo que deben hacer es demostrar la bondad de los OGM , eso es ciencia lo otro es simplemente FACISMO.
Ing. Julio Acosta Donayre
De: Rafael Pflucker <rafaelpflucker@yahoo.es>
Para: "lwdb1208@yahoo.com" <lwdb1208@yahoo.com>; Agronegocios Google Groups <agronegociosenperu@googlegroups.com>
CC: Westreicher Herrera Viviana <viviana@agronegocios.pe>
Enviado: Viernes, 26 de octubre, 2012 8:46 A.M.
Asunto: Re: [GA] Pronunciamiento de la AAAS sobre el etiquetado de los alimentos OGMs
Para: "lwdb1208@yahoo.com" <lwdb1208@yahoo.com>; Agronegocios Google Groups <agronegociosenperu@googlegroups.com>
CC: Westreicher Herrera Viviana <viviana@agronegocios.pe>
Enviado: Viernes, 26 de octubre, 2012 8:46 A.M.
Asunto: Re: [GA] Pronunciamiento de la AAAS sobre el etiquetado de los alimentos OGMs
Los OGM pueden ser seguros para el consumo y estar ampliamente evaluados, pero es claro que no son naturales.
Por otro lado la AAAS puede librarse de ser acusada de estar coludida con las transnacionales que impulsan los OGM por intereses económicos. Pero al ser una organización que promueve el avance de la ciencia tiene un obvio interés o preocupación en que no se trasparente el contenido de los alimentos GMO por que representa un riesgo para una linea de investigación y avance de la ciencia que es a lo que se dedican.
De: "lwdb1208@yahoo.com" <lwdb1208@yahoo.com>
Para: Agronegocios Google Groups <agronegociosenperu@googlegroups.com>
CC: Westreicher Herrera Viviana <viviana@agronegocios.pe>
Enviado: Jueves 25 de octubre de 2012 18:29
Asunto: [GA] Pronunciamiento de la AAAS sobre el etiquetado de los alimentos OGMs
Para: Agronegocios Google Groups <agronegociosenperu@googlegroups.com>
CC: Westreicher Herrera Viviana <viviana@agronegocios.pe>
Enviado: Jueves 25 de octubre de 2012 18:29
Asunto: [GA] Pronunciamiento de la AAAS sobre el etiquetado de los alimentos OGMs
Estimados:
Calientito de la página web de la American Association for the Advancement of Science el pronunciamiento de la AAAS sobre los intentos de etiquetar los alimentos derivados de OGMs. En él, la AAAS señala que estas iniciativas de etiquetado (Como la Prop 37 de California o el Etiquetado peruano)
".... are being advanced by "the persistent perception that such foods are somehow 'unnatural,'" as well as efforts to gain competitive advantages within the marketplace, and the false belief that GM crops are untested..."
"... están siendo impulsadas por la percepción persistente que tales alimentos son de alguna manera "no naturales", así como por esfuerzos para ganar ventajas competitivas en el mercado (por parte de otras alternativas, ej. alimentos orgánicos), y la FALSA CREENCIA que los cultivos OGMs no han sido probados (lo suficiente)..."
Ojo, la AAAS no puede ser acusada de estar coludida con las "grandes transnacionales". El MINAM e INDECOPI deberían prestar mucha atención a este pronunciamiento de la asociación científica más prestigiosa del mundo
Saludos
Luis
PD: Adjunto el pronunciamiento de la AAAS en PDF
AAAS Board of Directors: Legally Mandating GM Food Labels Could "Mislead and Falsely Alarm Consumers"
Foods containing ingredients from genetically modified (GM) crops pose no greater risk than the same foods made from crops modified by conventional plant breeding techniques, the AAAS Board of Directors has concluded.
Legally mandating labels on GM foods could therefore "mislead and falsely alarm consumers," the Board said in a statement approved 20 October.
In releasing the Board's statement, AAAS noted that it is important to distinguish between labeling intended to protect public health—about the presence of allergens, for example—and optional labeling that aids consumer decision-making, such as "kosher" or "USDA organic," which reflects verifiable and certifiable standards about production and handling.
Several current efforts to require labeling of GM foods are not being driven by any credible scientific evidence that these foods are dangerous, AAAS said. Rather, GM labeling initiatives are being advanced by "the persistent perception that such foods are somehow 'unnatural,'" as well as efforts to gain competitive advantages within the marketplace, and the false belief that GM crops are untested.
In the United States, in fact, each new GM crop must be subjected to rigorous analysis and testing in order to receive regulatory approval, AAAS noted. It must be shown to be the same as the parent crop from which it was derived and if a new protein trait has been added, the protein must be shown to be neither toxic nor allergenic. "As a result and contrary to popular misconceptions," AAAS reported, "GM crops are the most extensively tested crops ever."
Moreover, the AAAS Board said, the World Health Organization, the American Medical Association, the U.S. National Academy of Sciences, the British Royal Society, and "every other respected organization that has examined the evidence has come to the same conclusion:
"consuming foods containing ingredients derived from GM crops is no riskier than consuming the same foods containing ingredients from crop plants modified by conventional plant improvement techniques.
The European Commission (EU) recently concluded, based on more than 130 studies covering 25 years of research involving at least 500 independent research groups, that genetic modification technologies "are not per se more risky than…conventional plant breeding technologies." Occasional claims that feeding GM foods to animals can cause health problems have not stood up to rigorous scientific scrutiny, AAAS said.
"Civilization rests on people's ability to modify plants to make them more suitable as food, feed and fiber plants and all of these modifications are genetic," the AAAS Board concluded. "Modern molecular genetics and the invention of large-scale DNA sequencing methods have fueled rapid advances in our knowledge of how genes work and what they do, permitting the development of new methods that allow the very precise addition of useful traits to crops, such as the ability to resist an insect pest or a viral disease, much as immunizations protect people from disease."
25 October 2012
Luis De Stefano Beltrán, Ph.D.
Universidad Peruana Cayetano Heredia
Av Honorio Delgado 430
Lima 31, Perú
E-mail: luis.destefano@upch.pe
Skype: ludes1982
Twitter: @LuisDeStefano
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